Hârtia reciclată manual stârnește curiozitatea tot mai multor vizitatori ai site-ului nostru și pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări, fără a mai fi nevoie să dea un telefon sau email, am creat acest articol.
1. Ce dimensiune poate avea hârtia?
În general, producem doar formate standard, A6, A5 și A4 și mai nou 13x18cm, care este mai popular pentru invitațiile de nuntă, fiind potrivit pentru plicurile i8. Totuși, la precomandă, am făcut și dimensiuni personalizate. Este important de ținut cont de faptul că un format personalizat implică și niște costuri suplimentare (se produce o sită pe dimensiunile solicitate, prețul este de regulă în jur de 100 lei, iar sita odată făcută, poate fi refolosită fără cost adițional).
2. Ce grosime are hârtia?
Grosimea hârtiei variază atât între partidele de producție, cât și între coli, deoarece procesul este unul 100% manual, este imposibil de calibrat cantitatea de pulpă de hârtie care se așează pe sită. De regulă, grosimea este similar hartiei de 120-160gsm. Pentru comparație, hârtia pentru copiator este de 80gsm, iar cea de album de desen e 140gsm.
3. Se poate scrie manual pe această hârtie?
Cu siguranță. Poate fi folosit un pix obișnuit, roller sau cu gel. Chiar și carioci de tip brush. Nu recomandăm stilou sau peniță pentru caligrafie, deoarece cerneala e mult mai lichidă, iar suprafața neregulată a hârtiei nu o absoarbe uniform.
4. Ce culori poate avea hârtia?
Hârtia albă și cea cu inserții vegetale este produsă din resturi de hârtia albă, fără a fi utilizați înălbitori. Hârtia kraft – din cutii de carton. Hârtia colorată – din diverse resturi de hârtie în care este adaugat colorant. Teoretic, poate fi obținută orice culoare, dar cu o anumită aproximație. Pulpa de hârtie umedă are o nuanță mai intensă, care se deschide în timpul uscării, de aceea este imposibilă potrivirea exactă a culorii. Totuși, putem obține doar nuanțe pastelate, nu foarte intense.
5. Se poate imprima pe această hârtie?
Noi folosim tipar digital inkjet (cerneală lichidă) care se potrivește foarte bine pentru acest tip de hârtie (exemplu de tipar). Nu recomandăm imprimarea la echipamente laser, deoarece tonerul nu se așează uniform pe suprafața hârtiei.
Alte metode de tipar ar fi letterpress-ul și serigrafia. Dar aceste metode sun mai puțin accesibile și destul de costisitoare, implicând crearea de matrițe și un număr mare de rebuturi tehnologice (de exemplu pentru 100 de invitații tipărite la letterpress, vor fi necesare cel puțin 50 de coli în plus pentru reglaje).